•  
  • „ Živ čovek", novi film reditelja Olega Novkovića

   SOFEST 2021 / Vesti / „ Živ čovek", novi film reditelja ...
   15. Jul 2021.
   Na programu 49. Filmskog festivala u Sopotu je u petak 16. jula u 21 čas

    „ Živ čovek“, novi film cenjenog reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, biće na programu 49. Filmskog festivala u Sopotu u petak 16. jula u 21 čas

   Radnja ovog filma prati nekadašnjeg člana kultnog benda „Sinovi” Igora Đelića-Đelu, u interpretaciji Nikole Đurička, koji shvata da želi da promeni svoj život i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti.

   Oleg Novković, reditelj filma „Živ čovek” sa Nikolom Đuričkom i Nadom Šargin u glavnim ulogama, o radu na filmu je rekao: „Glumci su najznačajniji za moje filmove, jer su oni ti koji predstavljaju likove, za koje gledaoci moraju da poveruju da su živi ljudi i interesantne ličnosti. Da bi se glumci uskladili i došli do sviranja u istom violinskom ključu, neophodne su probe i da se sažive sa tim likovima,  da ih nose u sebi. Pravi odnos između reditelja i lika nikad nije direktan i uvek ide preko glumca. Tako radim u svim svojim projektima, a u ovom je to bilo posebno zadovoljstvo. Glavna uloga je od samog početka pisana za Đurička.”

   Nikola Đuričko je rekao da je uloga u ovom ostvarenju jedna od najvećih koje je imao na filmu, te da je imao veliku mogućnost da pokaže nijanse lika. „Đela je trpni junak i život mu se odvija pred očima. Ako malo pažljivije analizirate film, videćete da zapravo glumački ansambl nosi to što Đela gleda, šta je njegov život. U tom smislu oni su meni bili jako potrebni, a naravno Nada Šargin u prvoj liniji. Te probe sad zvuče kao neka čarolija, ali snimanja su često vrlo tehnička stvar i nema vremena za istraživanje i sticanje poverenja koje je potrebno. Jedino u prijatnoj, bezbednoj kreativnoj atmosferi može da se ostvari pun potencijal”.

   Nada Šargin je o svojoj ulozi u filmu rekla: „Sunčica je žestoka, zanimljiva, zabavna, ali i teška. Svoja, hrabra, i inspirativna. Meni su likovi Milene Marković, koje igram kod Olega, inspiritivni zato što imaju žestinu i idu dalje, bore se. Najbolja mi je bila Olegova prva rečenica koju je rekao na pripremama - Sunčica je sunce, a svi oko nje su tu negde. To mi je odmah bilo jasno”.

    
  •