•  
  • Film IME NARODA Darka Bajića, zatvara 49. Filmski festival u Sopotu

   SOFEST 2021 / Vesti / Film IME NARODA Darka Bajića, zatvara ...
   16. Jul 2021.
   U svojoj izjavi za RTS Darko Bajić je rekao kako mu je junakinja Milica, ćerka Svetozara Miletića, pomogla da savlada pet decenija u filmu.

   Ime naroda", film reditelja Darka Bajića, prema scenariju Milovana Vitezovića govori o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, članu ugarskog parlamenta, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka. Miletić je takođe bio i borac za prava i nezavisnost Srba u Vojvodini.

   Nakon što je više puta Svetozar Miletić politički osuđivan, njegovu borbu su nastavili Milica Miletić i Jaša Tomić, njegov naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

   U svojoj izjavi za RTS Darko Bajić je rekao kako mu je junakinja Milica, ćerka Svetozara Miletića, pomogla da savada pet decenija u filmu, a da je ona doživela i tragediju svoga oca i tragediju svoje ljubavi. Bajić smatra da Milica Tomić zaslužuje da bude naša heroina, ne samo heroina Novog Sada nego i cele Srbije, upravo zbog toga što je bila jedna od prvih novinara koja je štitila slobodu novinarstva, a s druge strane je bila jedna od prvih borkinja za ženska prava u svetu, u 19. veku.

   Splet istinitih događaja doveo je do toga da se u filmu Ime naroda izmešaju žanrovi epske socijalne drame i porodične melodrame.

   Uloge Svetozara Miletića i njegove supruge Anke tumače Ljubomir Bandović i Ana Franić. Jašu Tomića i Milicu igraju po dvoje glumaca i glumica: Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Katarina Žutić i debitantkinja na filmu Anja Pavićević, koja je na Filmskim susretima u Nišu nagrađena Poveljom za izuzetnu žensku ulogu.

   Istorijske prilike često su uzbudljivije od fikcije, naročito na našim prostorima.

   „Neka gledaoci kad pogledaju ovaj film, sutra ujutru kad se probude, neka pomisle, i to će meni biti veliko zadovoljstvo, gde su nestali njihovi ideali", kaže Darko Bajić.

   Svečanom zatvaranju festivala i dodeli nagrada, uslediće projekcija ovog ostvarenja, u subotu, 17. jula od 21.00, u Centru za kulturu Sopot.

    
  •