•  
  • Dodeljene nagrade na zatvaranju 49. Filmskog festivala u sopotu

   SOFEST 2021 / Vesti / Dodeljene nagrade na zatvaranju 49. ...
   17. Jul 2021.
   Nagrada GRAND PRIX festivala filmu AJVAR

   Večeras je održana svečana dodela nagrada 49. izdanja Filmskog festivala u Sopotu. koji je realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala, uz saradnju sa Centrom za kulturu Sopot

   Žiri takmičarskog programa 49. Filmskog festivala u Sopotu u sastavu: Jovan Marković, scenarista (predsednik), Slobodan Skerlić, reditelj i Milan Nikodijević, producent; dodelio je sledeće nagrade:

   Nagrada GRAND PRIX festivala filmu AJVAR

   Nagrada GRAND PRIX festivala dodeljena je producentkinji filma AJVAR (režija Ana Maria Rossi, u produkciji Biberche production), za melodramski intoniranu priču, napisanu i realizovanu van stereotipa, koja nam na svež i originalan način pokazuje kraj jedne ljubavi i na autentičan način tretira pomenuti žanr u srspkoj kinematografiji.

   Nagrada je uručena producentkinji Nikolini Vučetić Zečević, koja se veoma zahvalila svima u ime cele ekipe filma Ajvar.

    Nagrada za najbolju režiju SRDANU GOLUBOVIĆU za film OTAC

   Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Srdanu Goluboviću za Film OTAC u kome, uzimajući stvarni događaj kao povod da nam ispriča surovu priču o borbi oca za starateljstvo nad decom, Golubović gradi nadasve poetičnu priču, univerzalno razumljivu, od Enkoridža do Varvarina. On slikama, konzistetntno i stilski ujednačeno ispisuje ovu priču pokazujući, sa jedne strane ljubav i rešenost,  a sa druge birokratsku bezdušnost.

   Ispred kuće Baš Čelik Nina Stojadinović je proočitala govor Srdana Golubovića:  „Dolazio sam na vaš festival kao dete. Posebno cenim činjenicu da je festival nastao na ideji i tradiciji antifašizma. Danas je festival izuzetno važan, ne samo za sredinu u kojoj se dešava, već za celokupnu domaću filmsku scenu. Izuzetno sam počastvovan nagradom za režiju na vašem festivalu. Svima čestitam na istrajnosti i želim još puno uspešnih festivala“ - kazala je Stojadinović

   Nagrada „Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu MIHAELI STAMENKOVIĆ

   Nagrada „Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mihaeli Stamenković za film PROLEĆNA PESMA (u režiji Natalije Avramović) za autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava kojim nam hrabro interpretira lik mlade rediteljke, samohrane majke Petre koja pokušava da normalizuje život posle razvoda. Stamenković je uspela da izvede bravuru, a celom filmuda novu dubinu i kvalitet.  

   Mihaela Stamenković je izjavila primajući nagradu:“Ovo je moja prva nagrada, a pošto je to statua slobode,želim da kažem da čitav svoj život težimo ka slobodi, i tako treba da nastavimo. Poštujte tuđu slobodu i hvala!”

   Nagrada „Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu FILIPU ĐURIĆU

   Nagrada „Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu dodeljena je  FILIPU ĐURIĆU za film MOJ JUTARNjI SMEH (u režiji Marka Đorđevića) za nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika tridesetogodišnjeg Dejana koji zakasnelo odrasta, nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina čitave generacije.

   Nagradu je primio reditelj filma Marko Đorđevič koji je na šaljiv način pročitao govor Filipa Đurića : „Ovaj govor bih želeo da posvetim svima onima koji su odlučili da iz nepoznatih razloga baš meni uruče ovu nagradu u ovoj spektakularnoj konkurenciji, koja od sada mojoj malenkosti postaje izuzetno draga.”

   NAGRADA ŽIRIJA publike pripala je filmu REALNA PRIČA

   Žiri publike dodelio je NAGRADU PUBLIKE filmu REALNA PRIČA u režiji Gordana Kičića

   Reditelj i glavni glumac, Gordan Kičić, izjavio je primajući nagradu: 

   “Hvala vam puno, veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio baš ovu nagradu, jer je ona meni najvrednija. Kada pravimo filmove, pravimo ih za sebe sa potrebom  da ispričamo neke priče koje nama znače, ali i sa potrebom i intencijom da se to publici dopadne.”

   U ponedeljak, 19. jula u u oviru programa SOFEST PLUS publika će u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove:


   16.00 - Prolećna pesma

   18.00 - Moj jutarnji smeh

   20.00 - Ajvar

   22.00 - Otac

  •