•  
  • Počasna projekcija na Filmskom festivalu u Sopotu, film „Gradonačelnik" Vuka Dapčevića

   SOFEST 2022 / Vesti / Počasna projekcija na Filmskom ...
   05. Jul 2022.
   Počasna projekcija na Filmskom festivalu u Sopotu, film „Gradonačelnik" Vuka Dapčevića

   Dokumentarni film Gradonačelnik nije samo priča o legendarnom Branku Pešiću, velikom graditelju i vizionaru, koji je stvorio najveće simbole Beograda, glavnog grada Jugoslavije, nego i o voljenom građaninu prestonice, u narodu popularnijem čak i od Tita. Za vreme njegovog devetogodišnjeg mandata (1965-1974) kao gradonačelnika, podignuti su “Gazela“, “Beograđanka“, hale “Pionir i “Pinki“, hotel “Jugoslavija“... Dok je Branko Pešić bio na čelu grada, osnovani su BITEF, FEST, Studio B, a ostvarena je i njegova ideja o Aleji zaslužnih građana.

   U godini kada se obeležava 50 godina trajanja Filmskog festivala u Sopotu , nastao  je i Vaš film koji prikazuje delovanje gradonačelnika koji je, između ostalog, zaslužan i za nastanak Centra za kulturu u Sopotu - doma u kom se ovaj festival održava. Kakav značaj za vas ima prikazivanje filma Gradonačelnik baš na ovom mestu?

   Vuk Dapčević : Prikazivanje filma na festivalu u Sopotu za mene ima dvostruki značaj. Pored toga što mi je lično važno da se moj film prikazuje na festivalu sa tolikom tradicijom I renomeom, važno mi je i da se svi podsetimo na izuzetnu ličnost Branka Pešića koji je za našu kulturu toliko uradio za vreme svog mandata. Između ostalog doprineo i osnivanju ove manifestacije.

    Tokom procesa stvaranja ovog dela, da li ste možda došli do nekog podatka koji bi se odnosio na nastanak filmskog festivala u Sopotu?

   Vuk Dapčević: Iako u toku istraživanja i razgovora sa Pešićevim savremenicima nismo naišli na direktne informacije o festivalu, namera nam je da u našem sledećem projektu, televizijskoj seriji o gradonačelniku svakako tome posvetimo posebnu pažnju.

   Film “Gradonačelnik” se prikazuje na festivalu u Sopotu 5. jula u 15 časova.

  •