Пратите нас

ЦРНО-СИВО У КОЛОРУ!

Овогодишњи 52. Филмски фестивал у Сопоту одржаће се од 1. до 6 јула у Центру за културу Сопот. Према традицији наслеђеној из бивше југословенске кинематографије, на програму фестивала у Сопоту налазе се филмови домаће продукције, а ове године укључени су и најбољи наслови мањинских копродукција.

Традиционално свечано отварање фестивала у Сопоту 1. јула ће и ове године протећи уз неизоставне фијакере и ватромет на почетку церемоније, када се очекује да ће центар вароши бити испуњен великим бројем мештана и викендаша.

Поред наступа домаћег фолклора, присутне очекује и музички наступ Хусе Алијевића, једног од јунака такмичарског филма на фестивалу: „Недеља“.

„Статуета Собода“ за животно дело, ове године ће бити уручена  Предрагу - Пеги Поповићу, првом дипломирани сниматељу у бившој СФРЈ, иноватору и педагогу, некадашњем декану Факултета драмских уметности у Београду. Пега Поповић дао је и инспирацију за слоган овогодишњег Фестивала: „Црно-сиво, у колору“, који је графички представила Симона Дашић Раца.

Почасна статуета биће додељена  и двема установама чије су улоге драгоцене у очувању домаће и светске културне баштине - „Филмским новостима“, поводом осамдесетогодишњице и „Југословенској кинотеци“, поводом седамдесетпетогодишњице успешног рада.

За награде фестивала такмичиће се 24 филма који су у току године приказивани у биоскопима, а међу којима је остварење “Драва се не предаје” доајена нашег филма Николе Лоренцина, у продукцији “Застава филма” који ће бити премијерно приказан. О овим наградама одлучиваће трочлани жири у саставу: глумица Тања Бошковић, редитељ и редовни професор ФДУ Предраг Велиновић и Мирољуб Стојановић, филмски критичар и есејиста, уредник издавачке делатности ФЦС.

Током фестивала ће бити одржане три почасне пројекције документарних филмова: Зима једног пролећа - Милана Никодијевића, Најбољи голман на свету - ауторке Катарине Синђелић у режији Владимира Курчубића, као и филм Београд ‘92 Мише Радивојевића.

Програмски сегмент филмова за најмлађе неће изостати ни ове године. Међу 5 пројекција намењених најмлађима, биће и филм „Екскурзија“, у такмичарској конкуренцији, који обрађује проблеме адолосцената.

Током фестивала, у Галерији и холу КЦ Сопот, публика ће моћи да види изложбу слика Ратомира Пантића Звишког, уметника из Сопота, као и неколико занимљивих експоната Филмских новости и Кинотеке.

Скрећемо пажњу на панел са називом: „Слике за вечност - Предраг Пега Поповић“ - 2. јула у 12 часова у ЦЗК Сопот који обећава занимљиве приче.

Ревија награђених филмова  „Софест плус“,  након завршетка фестивала 9. јула, ће бити одржана у Дворани Културног центра Београда.

Пратите фестивал на сајту www.sofest.rs

 и друштвеним мрежама филмског фестивала у Сопоту