Пратите нас

“ЈОРГОВАНИ“ у Сопоту

О филму који је узбуркао јавност чак и пре саме премијере на овогодишњем ФЕСТ-у, говорили су носиоци главних улога: Слобода Мићаловић и Иван Босиљчић, редитељско-сценаристички двојац  Синиша Цветић и Давид Јаковљевић, али и глумци Гордан Кичић, Исидора Јанковић, Јован Јовановић, продуцент Зоран Јанковић и уредник Слободан Терзић.

Према речима Синише Цветића, у тренутку када му је продуцент Зоран Јанковић предложио да са Давидом Јаковљевићем осмисли филм који би имао комерцијалан биоскопски потенцијал, био је актуелан сличај филм са Џонијем Депом и Амбер Херд.

„Давид и ја смо размишљали ко би могао да буде популарни глумачки пар који би био занимљив да се сукоби на сличан начин. Онда смо се сетили Слободе Мићаловић и Ивана Босиљчића и од тога смо развили идеју. Покушали смо да одржимо кључ комедије, али унели смо и мало друштвене сатире и мелодрамских елемената и тако су настали „Јорговани“- наводи редитељ.

„Када смо се досетили Бобе и Боскета, остатак филма се некако смислио сам“ - додаје Јаковљевић.

Слобода Мићаловић се подсетила да је прошло 15 година од серије „Рањењи орао“ која је њу и Ивана Босиљчића лансирала као глумачки пар и додала:

„Било ми је важно да, баш због великог успеха поменуте серије, не поновимо све оно што је публика видела када смо нас двоје као директни партнери остварили. Био ми је велики изазов да нас видите у неком другом светлу, у неком другом односу. Да покажемо неку други страну: глумачки све оно што сте виђали у „Рањеном орлу“ овде нећете видети“- нагласила је Мићаловић. „Све је много суровије, другачије, животније, тамо је било много романтичније и нереално“ истакла је она.

„Да не причамо о тих 15 година колико је прошло од „Рањеног орла“, од последње репризе пошло је десетак дана. Да ли се ишта репризира као то?“, нашалио се најпре Босиљчић пред новинарима. Он је медијима открио одакле у филму чувена реплика Душана Ковачевића из филма „Маратонци трче почсни круг“: „Тишина, а сад мало она“ признавши да је реченицу позајмио из истоименог мјузикла у „Позоришту на Теразијама“ у коме је заједно играо са колегом Горданом Кичићем.

Према Кичићевим речима, који у филму игра редитеља који је мало суров, занимљива је преспектива двојца Цветић-Јаковљевић који су успели да створе деликатну, суровиу, опору, али и смешњу причу о наличију посла којим се и сам бави.

Продуцент Зоран Јанковић нагласио је да је од почетка идеја била да се сними филм који ће публику одвести у биоскопе и да серија по филму „Јорговани“ није у плану, али да је задовољан да пред собом ма добар филм који је изашао из шаблона серија какве се данас снимају, те да је романтична комедија са којом долази на 52 . ФЕСТ искорак у односи на преовадавајући крими жанр.

На питање новинара како се идеја о комерцијаном филму уклапа у концепт међународног филмског фестивала, ауторски двојац је објаснио:

„Када говоримо о комерцијалном филму имамо на уму да је то филм који је успешан у биоскопу, али то не мора да значи да тај филм није и ауторски. Ми смо овоме и приступиили са једном ауторском перспективом  и овај филм има један мали цинични отклон према томе што је и ауторски. Ово није класичан жанросвки филм већ је мали есперимент колико ми можемо да развучемо филм по укусу публике“, рекао је Цветић.

Филм је, како се чуло на прес конференцији, добио име по песми Дина Мерлина који је дао дозволу да се „Јорговани“ користе у филму.

„Јорговани“ су,  према оцени ауторског тима, и црна комедија која осликава лице и наличје филмске и ТВ индустрије у Србији данас, а на фестивалу у Сопоту се приказује 4 јула у 20 часова