Pratite nas

“HEROJI HALIJARDA“ nakon dodele Nagrada Filmskog festivala u Sopotu

Nakon dodele nagrada na zatvaranju ovogodišnjeg Filmskog festivala u Sopotu 6. jula u 21 čas, biće prikazan film „Heroji  Halijarda“ u režiji Radoša Bajića.
Ratna drama Heroji Halijarda inspirisana je najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja oko 500 američkih i drugih savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Događaj se odigrao 1944. godine na improvizovanom aerodromu u selu Pranjani u podnožju Suvobora uz logističku podršku Jugoslovenske vojske u otadžbini pod komandom Draže Mihajlovića. Ova akcija je poznata po kodnom imenu operacija Halijard.
Ključni akteri filma „Heroji Halijarda“ su članovi porodice Jović, koja je razapeta između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.
Film je kao reditelj potpisao Radoš Bajić, koji je pisao i scenario, uz koscenariste Dušana Kovačevića i Strahinju Madžarevića.
Uloge tumače Žarko Laušević, Petar Božović, Nikola Rakočević, Radovan Vujović, Nela Mihailović, Stiven Vilijam Mur, Čubrilo Čupić, Nina Nešković, Teodora Dragićević, Vučić Perović, Milan Vasić, Nebojša Ljubišić..
„Heroji Halijarda“ prvi  je srpski film koji je prikazan u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država - koji pokazuje prijateljstvo Srba i Amerikanaca u Drugom svetskom ratu.
Tim povodom je Radoš Bajić izjavio za RTS: „Ukazana nam je velika čast. Verovatno je Halijard jedini srpski, verovatno i jugoslovenski film koji će biti prikazan na jednom takvom značajnom mestu u Americi. Veoma je važno što će samo prikazivanje našeg filma, koje će videti kongresmeni i senatori oba Doma američkog Kongresa, ugledni, kulturni, javni, radnici američkog društva, što će otvoriti jednu novu etapu, rekao bih, u razumevanju nečega što je osnova budućnosti srpskog naroda, a to je, da tako kažem, potcrtavanje prijateljskih veza između američke nacije i malog, a ponosnog našeg srpskog naroda“, smatra Bajić.