Пратите нас

"Једноставан живот постоји" - Марко Ђорђевић, редитељ филма "За данас толико"

Филм “За данас толико” је премијеру имао у Главном такмичарском програму 52. ФЕСТ-а, где је добио два фестивалска признања.

Екипа филма, редитељ и сценариста Марко Ђорђевић, продуцент Милош Пушић, глумци Филип Ђурић, Никола Ракочевић и Горан Богдан, глумице Ивана Вуковић и Миона Пејковић представили су  ово остварење које ће на фестивалу у Сопоту ће бити приказано 5. јула у 20 часова.
Како је рекао Марко Ђорђевић, идеја за снимање филма "За данас толико" настала је у време корона вируса: “Наишао сам на једну књигу Душка Радовића и пожело да направим сценарио. Наравно нисам успео, али сам у овај филм унео дух тога. Онда смо дошли до приче која је наизглед наивна, једноставна, обична, али има топлину, осликава живот сам", навео је Ђорђевић и додао:
"Назвали смо овај филм "бајка о срећним људима", али ту одредницу нисам смислио, већ позајмио: филмска критичарка Дубравка Лакић, тако је описала филм након гледања. Међутим филм дефинитивно има ту бајковитост"; истакао је он.
Како каже главни глумац Филип Ђурић, са редитељем Марком Ђорђевићем енергија ";За данас толико" ; је другачија, у односу на предходни "Мој јутарњи смех". Интересантно је како се људи понашају у једном приватном, интимном односу, колико су слободни са својим најближима, пријатељима или рођацима, а овај сценарио нам је омогућио да тај простор истражимо", казао је он.
Глумица Ивана Вуковић навела да је њен лик Вишње иснпирисан свим женама којима се диви. Никола Ракочевић игра брата Васу који живи у Београду и долази кући повремено: "Он воли главни град, користи све најбоље из престонице, ради тамо, али кад се врати у Крагујевац, деси се да нема више кључ од куће, и тада је тужан. Али они се воле сви, уживају једни са другима", рекао је Ракочевић и додао: “Њихова одлука је да живе срећно, да буду срећни. Они желе да буду срећни, и такав живот и живе", оцењује Никола Ракочевић.
Хрватски глумац Горан Богдан, који у Ђорђевићевом филму игра кума, такође верује да је "За данас толико"; филм који приказује свет позитивних људи који су одлучили да проведу срећан живот. "То су људи који имају одлуку и бирају да буду срећни, што је најлековитији моменат. Зато ово јесте једна бајка", закључио
је Горан Богдан.
Миона Пејковић, млада глумица предшколског узраста побрала је све аплаузе новинара 52. ФЕСТ-а.  "Било је јако сунце док смо снимали, а неке сцене смо морали да поновимо више пута, јер су ми испали зубићи", испричала је Миона Пејковић и одала да се нада да ће на премијери бити “велики аплауз”.
Продуцент Милош Пушић нашалио се да је он био јако срећан током снимања филма, али да је био мање срећан током доснимавања. "Припремали смо снимање 2021, кренули у реализацију током 2022, а доснимавали прошле године. Филм смо радили како смо и желели, међу пријатељима, што нам се и остварило”, закључио је Милош Пушић. Према његовим речима, "За данас толико"  је заправо и потекао на ФЕСТ-у, јер је 2021. године на industry програму фестивала био проглашен за најбољи “пичинг”.
Како се на конференцији чуло, већина глумаца овог филма потекла је из радионици за глуму у Дому омладине Крагујевца у коме је сниман филм, те се на снимању дружило и пријало им је да раде заједно јер се сви добро знају. "За данас толико" филм је о породици Шаренац чије чланове тумаче: Филип Ђурић, Ивана Вуковић, Никола
Ракочевић и Миона Пејаковић. Моциног (Филип Ђурић)