Pratite nas

Konferencija za medije povodom 52. Filmskog festivala u Sopotu

Na konferenciji za novinare održanoj u Jugoslovenskoj kinoteci povodom 52. Filmskog festivala u Sopotu učestvovali su Živorad Milosavljević, predsedavajući Odbora festivala i predsednik Opštine Sopot, Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala i Dragana Čolić, direktorka Centra za kulturu Sopot.

Živorad Milosavljević je govorio o sve težem materijanom položaju festivala i pokušajima da se festival održi na dostojnom nivou, podsećajući kako svi troškovi iz godine u godinu rastu, kao i na važnost manifestacije od kulturnog značaja za prigradsku opštinu, - " Festival traje 52. godine, što potvrđuje da se u Sopotu voli film."- rekao je Milosavljević.

U ime stanovnika Sopota, Milosavljević je podsetio kako oni uvek spremno i gostoljubivo dočekaju goste festivala, i pozvao je da se dođe u Sopot i uživa kako u 6 filmskih dana tako i sporednim dešavanjima koja prate festival.

Aleksandar Avramović je, govoreći o festivalskom programu, istakao formu festivala u Sopotu kao nacionalnog festivala sa manjinskim koprodukcijama, najavio je prikazivanje ukupno 31 filma na ovogodišnjem izdanju, od kojih je 24 u takmičarskom programu, a među njima je premijera filma Nikole Lorencina „ Drava se ne predaje" u produkciji Zastava filma. Najavio je i prikazivanje filmova za najmlađe, kao i tri počasne projekcije dokumentarnih filmova.

Počasne nagrade - Statuete slobode, će ove godine biti uručene kolektivima Filmskih novosti i Jugoslovenskoj kinoteci, dok će pojedinačna nagrada za životno delo pripasti Predragu Pegi Popoviću - „ prvom diplomiranom snimatelju u bivšoj SFRJ, nekada dekanu FDU, divnom čoveku , kolegi, prijatelju, - rečima punim hvale za ovog stvaraoca raskošnog talenta izrazio se Avramović. „Na panelu posvećenom Pegi Popoviću 2. jula u podne u CZK Sopot biće sigurno zanimljivih priča" - najavio je Avramović.

Osvrnuvši se na tradicionalno otvaranje festivala, Avramović je naglasio da će biti veselo, svečano, uz fijakere i vatromet, muzički program koji će upotpuniti Husa Alijević (junak fima „Nedelja" koji će biti prikazan na festivalu) i očekivan veliki broj meštana na ulicama.

Avramović je podsetio i na prateće programe festivala, izložbu slika Ratomira Pantića Zviškog, umetnika iz Sopota, kao i nekoliko zanimljivih eksponata Filmskih novosti i Kinoteke, kao i program „SOFEST plus", poklon građanima nakon festivala koji će se održati u Kulturnom centru Beograda.

Dragana Čolić je naglasila da je osnovni zadatak Centra za kulturu u Sopotu da u saradnji za Opštinom Sopot i da zajedno za Centrom beogradskih festivala obezbedi organizaciono-tehničke uslove za otvaranje i održavanje festivala, i obavestila da su završne pripreme u toku. Čolić očekuje da poseta festivalu bude veća ove godine, s obzirom da mnogi sugrađani provode odmore u Sopotu i vlada interesovanje za filmove. Podsetila je da se rezervacija ulaznica za festival, koje su besplatne, može obaviti telefonskim putem. (preko telefonskog broja Centru za kulturu u Sopotu)

Galerija