Пратите нас

Завршен је 52. Филмски фестивал у Сопоту, додељене награде фестивала - следи СОФЕСТ плус у Дворани Културног центра Београда

Звуци фанфара означили су почетак церемоније доделе награда на 52. Филмском фестивалу у Сопоту, о којима је одлучивао стручни жири у саставу: председница Тања Бошковић - глумица, Предраг Велиновић - редитељ и професор ФДУ и Мирољуб Стојановић - филмски критичар
 
НАГРАДЕ 52. СОФЕСТ-а  
 
ГРАН ПРИ фестивала - најбољем филму додељена је филму За данас толико у режији Марка Ђорђевића продуценту Милошу Пушићу, продуцентске куће “Altertise“.
Покровитељ ове награде је Филмски центар Србије
 
Награда за најбољу режију додељена је Младену Ђорђевићу за филм ”Радничка класа иде у пакао”, који је од стране жирија оцењен као "инвентиван, борбен и непредвидив", а награду је доделио Александар Аврамовић редитељу Младену Ђорђевићу, који је лично примио.

Награда „Мира Ступица“ за најбољу женску улогу додељена је Мирјани Јоковић за филм ”Живи и здрави” , редитеља Ивана Мариновића. Добитница се захвалила писаном поруком у којој је рекла како је ова награда знак да, упркос дугом одсуству, није заборављена.
 
Награда „Бата Живојиновић“ за најбољу мушку улогу додељена је постхумно Жарку Лаушевићу за филм Руски конзул. Награду је примила Анита Лаушевић, а уручила је председница жирија Тања Бошковић са речима: "Ова награда припада Жарку Лаушевићу за све оне улоге које је одиграо последњих година, као и за све улоге за које га нисмо наградили када је требало."
 
Специјално признање стручног жирија добила је редитељка и сценаристкиња Уна Гуњак за филм Екскурзија.

Награда публике је отишла филму Само кад се смејем, редитељке  Вање Јуранић коју је примила Николина Вучетић- Зечевић, продуценткиња

Одлуку о награди публике за најбољи филм донео је жири публике, који је у образожењу напоменуо да је тема насиља у породици који обрађује филм лоше и сензационалистички третирана код нас и односи се према жртвама као према кривцима само зато што су реаговале.

Живорад Милосављевић, председник Општине Сопот и председник Одбора фестивала је за крај фестивала поручио како национална филмска смотра сведочи о актуелној стварности, и рекао како су сви заслужили признања верне сопотске публике свих генерација. Подсетио је како ће Сопот и наредне године дочекати госте и публику у домаћинском расположењу.

 
Ревија СОФЕСТ ПЛУС, награђени филмови 52. Филмског фестивала у Сопоту, одржаће се у Дворани Културног центра у уторак, 9. јула.
Улаз је, као и на пројекције у Сопоту, бесплатан.