Pratite nas

Završen je 52. Filmski festival u Sopotu, dodeljene nagrade festivala - sledi SOFEST plus u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Zvuci fanfara označili su početak ceremonije dodele nagrada na 52. Filmskom festivalu u Sopotu, o kojima je odlučivao stručni žiri u sastavu: predsednica Tanja Bošković - glumica, Predrag Velinović - reditelj i profesor FDU i Miroljub Stojanović - filmski kritičar
 
NAGRADE 52. SOFEST-a  
 
GRAN PRI festivala - najboljem filmu dodeljena je filmu Za danas toliko u režiji Marka Đorđevića producentu Milošu Pušiću, producentske kuće “Altertise“.
Pokrovitelj ove nagrade je Filmski centar Srbije
 
Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Mladenu Đorđeviću za film ”Radnička klasa ide u pakao”, koji je od strane žirija ocenjen kao "inventivan, borben i nepredvidiv", a nagradu je dodelio Aleksandar Avramović reditelju Mladenu Đorđeviću, koji je lično primio.

Nagrada „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mirjani Joković za film ”Živi i zdravi” , reditelja Ivana Marinovića. Dobitnica se zahvalila pisanom porukom u kojoj je rekla kako je ova nagrada znak da, uprkos dugom odsustvu, nije zaboravljena.
 
Nagrada „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu dodeljena je posthumno Žarku Lauševiću za film Ruski konzul. Nagradu je primila Anita Laušević, a uručila je predsednica žirija Tanja Bošković sa rečima: "Ova nagrada pripada Žarku Lauševiću za sve one uloge koje je odigrao poslednjih godina, kao i za sve uloge za koje ga nismo nagradili kada je trebalo."
 
Specijalno priznanje stručnog žirija dobila je rediteljka i scenaristkinja Una Gunjak za film Ekskurzija.

Nagrada publike je otišla filmu Samo kad se smejem, rediteljke  Vanje Juranić koju je primila Nikolina Vučetić- Zečević, producentkinja

Odluku o nagradi publike za najbolji film doneo je žiri publike, koji je u obrazoženju napomenuo da je tema nasilja u porodici koji obrađuje film loše i senzacionalistički tretirana kod nas i odnosi se prema žrtvama kao prema krivcima samo zato što su reagovale.

Živorad Milosavljević, predsednik Opštine Sopot i predsednik Odbora festivala je za kraj festivala poručio kako nacionalna filmska smotra svedoči o aktuelnoj stvarnosti, i rekao kako su svi zaslužili priznanja verne sopotske publike svih generacija. Podsetio je kako će Sopot i naredne godine dočekati goste i publiku u domaćinskom raspoloženju.

 
Revija SOFEST PLUS, nagrađeni filmovi 52. Filmskog festivala u Sopotu, održaće se u Dvorani Kulturnog centra u utorak, 9. jula.
Ulaz je, kao i na projekcije u Sopotu, besplatan.