Пратите нас

Данас се затвара 52. Филмски фестивал у Сопоту

Доделом фестивалских награда се данас, 6. јула, затвара 52. Филмски фестивал у Сопоту.

Пре доделе, од 18 часова, биће премијерно приказан филм „Драва се не предаје“ у режији Николе Лоренцина. Играно - документарно остварење је  херојска прича о посади краљевског брода и погибији капетана Александра Берића у априлском рату. Априлски рат трајао је од 6. до 17. априла, а повеле су га "Силе осовине", након приступања Југославије "Тројном пакту" и државног удара изведеног 27. марта, када је свргнут Кнез Павле и формирана нова влада.

Брод "Драва" је 12. априла. страдао у окршају са немачком авијацијом на Дунаву.

Како је редитељ Никола Лоренцин описивао - „ Постојала су четири брода у то доба - Сава, Драва, Морава и Вардар. Капетан Берић кога  у филму тумачи Лазар Ђукић, је тада дозволио својој посади да се спасава, а он је, као капетан, остао на тонућем броду, поштујући своју реч."

Према речима Николе Лоренцина, филм који је настао према сценарију Драгана Спасојевиђа је посебног жанра, то је филм епохе, сниман је у специфичним условима, коришћен је документарни материјал како би се епоха назначила. Такоће, „Кратер„ студио у Београду је прискочио у помоћ радећи тродимензионалне анимације како би се дочарале ваздушне битке.

У улогама овог остварења које је настало у продукцији „Застава филма“ која обележава 75 година рада, улоге тумаче Лазар Ђукић, Марија Бергам, Сергеј Топић, Михајло Лаптошевић, Раде Ћосић, Данило Миловановић, Александар Трмчић, Миливој Борља, Небојша Ђорђевић..