Pratite nas

Danas se zatvara 52. Filmski festival u Sopotu

Dodelom festivalskih nagrada se danas, 6. jula, zatvara 52. Filmski festival u Sopotu.

Pre dodele, od 18 časova, biće premijerno prikazan film „Drava se ne predaje“ u režiji Nikole Lorencina. Igrano - dokumentarno ostvarenje je  herojska priča o posadi kraljevskog broda i pogibiji kapetana Aleksandra Berića u aprilskom ratu. Aprilski rat trajao je od 6. do 17. aprila, a povele su ga "Sile osovine", nakon pristupanja Jugoslavije "Trojnom paktu" i državnog udara izvedenog 27. marta, kada je svrgnut Knez Pavle i formirana nova vlada.

Brod "Drava" je 12. aprila. stradao u okršaju sa nemačkom avijacijom na Dunavu.

Kako je reditelj Nikola Lorencin opisivao - „ Postojala su četiri broda u to doba - Sava, Drava, Morava i Vardar. Kapetan Berić koga  u filmu tumači Lazar Đukić, je tada dozvolio svojoj posadi da se spasava, a on je, kao kapetan, ostao na tonućem brodu, poštujući svoju reč."

Prema rečima Nikole Lorencina, film koji je nastao prema scenariju Dragana Spasojeviđa je posebnog žanra, to je film epohe, sniman je u specifičnim uslovima, korišćen je dokumentarni materijal kako bi se epoha naznačila. Takoće, „Krater„ studio u Beogradu je priskočio u pomoć radeći trodimenzionalne animacije kako bi se dočarale vazdušne bitke.

U ulogama ovog ostvarenja koje je nastalo u produkciji „Zastava filma“ koja obeležava 75 godina rada, uloge tumače Lazar Đukić, Marija Bergam, Sergej Topić, Mihajlo Laptošević, Rade Ćosić, Danilo Milovanović, Aleksandar Trmčić, Milivoj Borlja, Nebojša Đorđević..